Call : +609-7481512 | 1-800-88-6060
Email : waqaftunai [at] e-maik [dot] my
Website : waqaftunai.e-maik.my
WhatsApp : 013-7508363
twitter
 
instagram
 
youtube
 
flicker
 
soundcloud
 
wikipedia

LAWATAN DAN PEMANTAUAN GUDANG DAN PREMIS WAKAF MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN

(1 Vote)

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) adalah badan pengawal utama hartanah wakaf di Negeri Kelantan. Unit Wakaf telah dipertanggungjawabkan untuk mengurus dan mengawal hartanah wakaf dibawah kawalan MAIK.

Hartanah wakaf bukan sahaja melibatkan tanah yang diwakafkan untuk tujuan masjid, kubur, pondok dan sekolah sahaja, malah ia melibatkan sewaan tanah, premis serta gudang wakaf yang mana hasil sewaannya dikembalikan semula kepada masyarakat melalui pelbagai program wakaf.

Unit Wakaf sentiasa menjalankan lawatan dan pemantauan secara berkala bagi memastikan harta-harta wakaf terjaga dan terkawal. Pada 8 September 2018, Puan Shakirah Bt Mohamad, Pegawai Wakaf MAIK bersama Puan Rohayu Bt Rozi, Penolong Pegawai Penilai MAIK dan Encik Mohd Zainuldin Bin Ab.Murad, Jurutera Kanan MAIK, telah membuat lawatan ke rumah-rumah wakaf di Jajahan Pasir Puteh dan Kota Bharu. Lawatan ini bertujuan untuk membuat pemantauan kerosakan, dan mendapatkan aduan penyewa.

Pihak MAIK sedaya upaya akan memastikan amanah yang diberikan oleh pewakaf akan sentiasa dijaga dan terpelihara mengikut hukum syarak. Semoga pewakaf, penyumbang wakaf dan mereka yang manghidupkan amalan wakaf ini mendapat rahmat dan ganjaran berterusan daripada Allah SWT.

 

“SAHAM AKHIRAT, BERWAKAFLAH WALAU SEDIKIT”

 

 

Disediakan Oleh : Siti Nuridayu Binti Mohd Othman

 

Read 376 times

Hubungi Kami

Bilangan Pengunjung

Hari Ini
Semalam
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Keseluruhan
82
552
634
3768727
16681
16224
3774574